Su içmek neden önemlidir?

Su, vücudumuzun en temel ihtiyaçlarının başında gelir. Vücudumuzdaki doku, organ ve eklemlerin temel bileşenidir. Vücudumuzdaki her organın varlığı suya bağlıdır çünkü vücudumuzun yüzde 75’i sudan oluşmaktadır.

Vücuttaki su oranları

– Beynin yüzde 85’i

– Kanın yüzde 90’ı

– Kasların yüzde 75’i

– Böbreklerin yüzde 82’si

– Kemiklerin yüzde 22’si

Vücudun ihtiyacı olan suyun alınmaması, sağlık problemlerine neden olabilir. Bütün besinlerin; vitamin ve minerallerin temel çözücüsü sudur. Suyun vücutta bunun dışında pek çok görevi vardır.

Suyun vücuttaki görevleri

– Besinlerin taşınması

– Sindirimin desteklenmesi

– Artık besinlerin vücuttan atılması

– Vücut ısısının denetimi

– Eklemlerin kayganlığını sağlanması

– Böbreklerin çalışmasının sağlanması

– Böbreklerden toksin atılması

Günde kaç bardak su içmeliyiz?

Günlük su tüketim miktarı, kişiden kişiye ve pek çok faktöre göre farklılık gösterebilir. Genelleme yapacak olursak, günlük olarak aşırı fiziksel aktivite ve terleme gibi nedenlerle ya da vücuttaki suyun azalmasına neden olan herhangi bir hastalık gibi nedenlerle ekstra su kaybımız yoksa, günde 8-12 bardak su içmemiz yeterlidir.

Tam olarak günlük su tüketim miktarını hesaplamak için şu yöntem kullanılabilir: Kişi, vücut ağırlığını 32 gr ile çarparak, günlük tüketmesi gereken su miktarını öğrenebilir.

Örneğin 60 kg olan birinin içmesi gereken su miktarı 1920, yani yaklaşık günlük 2 litre sudur.

Su kaybettiğimiz durumlar varsa, spor yapıyorsak ekstra su tüketmemiz gerekir. Hastaysak, hastalıkta kaybettiğimiz suyu yerine getirmek için su tüketimini artırmamız gerekir.

Gebelik ve emzirme döneminde özellikle süt üretimini de artırmak için daha fazla su tüketilmesi önerilir. Ayrıca gün içinde su kaybına neden olan alkol, çay, kahve gibi içecekler tüketiyorsak, bu durumda da su tüketimine özen göstermek gerekir.