Hijyen:

Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır. Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir

Örneğin; güne başlarken banyo yapmak, tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce elleri yıkamak, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır. En önemli araçlar ise su ve sabundur. Bu türde uygulamalar ile ellerimizde bulunan mikrop yükünü, yıkama süremize ve şeklimize bağlı olarak ancak sınırlı miktarda azaltabiliriz.

Antisepsi:

Canlı dokuların üzerindeki veya içindeki mikroorganizmaları, genellikle kimyasal maddeler kullanılarak ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalardır. Hijyen işlemlerine göre çok daha anlamlı bir şekilde Mikroorganizma yükü hastalık yapıcı sayının dışına itilir. Antisepsi amacı ile kullanılan kimyasal maddelere antiseptik adı verilir. Dezenfektanlarla antiseptikler arasındaki en önemli fark, antiseptiklerin yalnızca canlı dokuya uygulanabilir olmalıdır.

Dezenfeksiyon: Yer, yüzey ve ekipman gibi cansız nesneler ve objeler üzerinde var olan mikroorganizma yükünün Hijyen işlemlerine sayısal olarak daha fazla azaltılması için tasarlanmış ve üretilmiş Kimyasal ürün gurubudur. Antiseptik ürünlere göre etken madde yoğunlukları ve miktarları çok daha yüksek olup uygulanıldıkları alanda toksik etki riskleri vardır.

Sterilizasyon: Maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. Bu işlem sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar ölmektedir. Sadece cansız nesnelere uygulanabilir.

İdeal bir dezenfektan;

  • Mikroorganizmaların üremesini engellemelidir.
  • Geniş bir antimikrobiyal spektruma sahip olmalı
  • Organik maddelerden ve kullanılan diğer kimyasallardan etkilenmemeli
  • Kullanıcıya zarar vermemeli,
  • Deriyi, vücut dokularını ve hücrelerini tahrip etmemeli,
  • Uygulandığı yüzeyde, aşındırma ve bozulmaya neden olmamalı
  • Suda kolay çözünebilir olmalı
  • Kalıntı bırakmamalı